Καλαρρύτες, Συρράκο & Μονή Κηπίνας !!!
Τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας
3ήμερη εκδρομή
22 – 24 Νοεμβρίου 2024.
Γενναιόδωρη περιοχή η Ήπειρος και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, έχει πολλά μέρη να συστήσει στον επισκέπτη που είναι πρόθυμος να την γνωρίσει. Τα χωριά Καλαρρύτες και Συρράκο είναι δύο προορισμοί κλασικοί και προσβάσιμοι αλλά πέρα από τις γνωστές, προβεβλημένες ομορφιές. Μέρη λαξευμένα στον βουνίσιο καμβά που αξίζουν την προσοχή μας.
Εξαιρετική ηπειρώτικη αρχιτεκτονική, πλούσια ιστορία και συναρπαστική φύση.
Σκαρφαλωμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων, τα χωριά Καλαρρύτες & Συρράκο είναι χτισμένα σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, πάνω ακριβώς από απότομη χαράδρα μέσα στην οποία κυλάει ο Καλαρρύτικος ποταμός.
Δεν είναι εύκολη η πρόσβαση εδώ. Από την Άρτα θα χρειαστούν 83 δύσκολα χιλιόμετρα στις πλαγιές των Τζουμέρκων περνώντας από τα χωριά Άγναντα, Πράμαντα και Μελισσουργούς. Η χαράδρα του Καλαρρύτικου ποταμού χωρίζει τους Καλαρρύτες από το διπλανό χωριό, το Συρράκο και ενώ σε ευθεία γραμμή, τα δύο χωριά είναι κοντά (περίπου 1 χιλιόμετρο), στην πραγματικότητα απαιτείται δύσκολη οδήγηση σε στροφές για 23 χιλιόμετρα για να φτάσει κανείς από το ένα χωριό στο άλλο.
Ο καλύτερος και πιο ευχάριστος τρόπος για να επισκεφθούμε το διπλανό χωριό είναι μέσω του μονοπατιού που τα συνδέει. Από τα 1.120 μέτρα υψόμετρο όπου βρίσκονται οι Καλαρρύτες, θα πέσετε στα 900 μέτρα διασχίζοντας τη χαράδρα και θα ξανανεβείτε στα 1.200 μέτρα υψόμετρο στο χωριό Συρράκο. Θα σας πάρει περίπου 1,5-2 ώρες για να φτάσετε από το ένα χωριό στο άλλο, ανάλογα και με τη φυσική σας κατάσταση.
Μην σκιάζεσαι….θα πάμε με το πούλμαν……….
Πιο ψηλά από τα χωριά απλώνονται οι ορεινοί όγκοι της Νότιας Πίνδου που χωρίζουν την Ήπειρο από τη Θεσσαλία και αποτελούν ιδανικά βοσκοτόπια. Το κλίμα εδώ είναι ψυχρό και ξηρό, χωρίς σχεδόν καθόλου υγρασία, λόγος για τον οποίο λέγεται ότι το χωριό επισκεπτόταν ο Αλή Πασάς.
Η είσοδός σας στο Συρράκο ξεκινά με τον πλέον σαγηνευτικό και κατεξοχήν ηπειρώτικο των τρόπων, αφού περνάμε από τα δύο τοξωτά γεφύρια, το λιθόστρωτο Πούντεα Νουάουα, που το περιβάλλουν τα σκιερά πλατάνια και το Πούντεα Νικ, που ξεχωρίζει για την αγριάδα του απόκοσμου τοπίου του. Προτού τραβήξουμε για το κέντρο του Συρράκου περνάμε από το Κτίσμα της Γκούρας, που αν και περατώθηκε στα μέσα του 15ου αιώνα εξακολουθεί να παραμένει το αρτιότερο και πλέον θαυμαστό αρχιτεκτονικό επίτευγμα του οικισμού, με τον επιβλητικό, φτιαγμένο από ελαφρόπετρα θόλο του να εντυπωσιάζει με την διακριτική καμπυλότητά του. Θα αντικρίσουμε στο κέντρο ακριβώς του χωριού την Πλατεία των Αγαλμάτων, τοπόσημο μιας μικρής ιστορικής αναδίφησης όπου στέκουν οι προτομές του πρώτου κοινοβουλευτικού Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλέττη και του ποιητή Ζαλοκώστα, καθώς επίσης και ηρώα προς τιμήν των πεσόντων για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νοεμβρίου 1912.
Περπατώντας στο χωριό, θα αντικρίσουμε μια σειρά από αρχοντικά της περιοχής. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι εκείνο του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη, που σήμερα στεγάζει όλα τα προσωπικά είδη του ποιητή, τη βιβλιοθήκη του Συρράκου και το Λαογραφικό Μουσείο. Μια στάση στις Δύο Βρύσες, το ωραίο θολωτό κτίσμα με τις δύο πέτρινες γέφυρες, κοντά στο αρχοντικό του Ζαλοκώστα.
Τέλος, μιας και η βάση μας είναι οι Καλαρρύτες…
Οι Καλαρρύτες έχουν πλούσια ιστορία, αφού κατοικήθηκε πρώτα από ημινομαδικές κοινότητες βλάχων. Αργότερα, κατά τον 18ο αιώνα άνθισε στο χωριό η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας αλλά και η επεξεργασία του μαλλιού και του δέρματος και με βάση αυτά τα προϊόντα, οι κάτοικοι οργανώνουν και εμπορικά δίκτυα στα Ιωάννινα και σε πόλεις του εξωτερικού.
Μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, το χωριό θα έχει συνεχώς αρκετό πληθυσμό και μάλιστα ιδρύεται εδώ και ελληνικό σχολείο. Μετά την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Οθωμανούς το 1913 και ακόμα περισσότερο κατά τις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60, το χωριό θα μείνει με λιγοστούς κατοίκους, αφού οι περισσότεροι αναζήτησαν τις τύχες τους σε μεγάλες πόλεις και πιο εύκολα προσβάσιμα μέρη.
Αυτή η οικονομική άνθιση του παρελθόντος έχει αφήσει κληρονομιά στο χωριό τα ωραία, μεγαλοπρεπή αρχοντικά του, δείγματα της εξαιρετικής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής. Θα δείτε τα σπίτια με τη γκρι πέτρα και τις γκρίζες σκεπές ανάμεσα στα στενά σοκάκια του χωριού. Έξι χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στους Καλαρρύτες, αξίζει να κάνουμε μια στάση στη Μονή Κηπίνας. Μονή Κηπίνας: H αινιγματική «Σουμελά της Ηπείρου»
Ένα μικρό μοναστήρι στριμωγμένο σ’ έναν πανύψηλο βράχο στην καρδιά των Τζουμέρκων. Σφηνωμένο στο στενό άνοιγμα ενός θεόρατου βράχου, το μοναστήρι με τα μικρά ξύλινα παράθυρα και τον γεμάτο κόκκινες πέτρες τοίχο, τραβά αμέσως το βλέμμα κάθε περιηγητή που βρίσκεται στην περιοχή. Αντίθετα, με τα περισσότερα μοναστήρια στην Ελλάδα, η Μονή Κηπίνας είναι χτισμένη εξ’ ολοκλήρου στο κοίλωμα ενός βράχου που λαξεύτηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε το εσωτερικό της να θυμίζει θόλο.
Μέσα στο χωριό θα βρούμε τον ξενώνα μας. Στεγάζεται σε παραδοσιακά κτίρια ενώ φημισμένο είναι και το παραδοσιακό, ομώνυμο καφενείο «Άκανθος» που σερβίρει καφέ, μεζέδες, μαγειρευτά και πεντανόστιμα κεφτεδάκια.
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 200,00 ευρώ το άτομο
- 2 διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο
στον ξενώνα ” ΑΚΑΝΘΟΣ ” στους Καλαρρύτες
- τοπικό – παραδοσιακό πρωινό.
- Μικρό πούλμαν της εταιρείας μας για το ταξίδι.
- Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης
- Φ.Π.Α.
ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΑ