…Απουλία, Καλαβρία & Σικελία …. 10ήμερη οδική εκδρομή 1 – 10 Νοεμβρίου 2024

Spread the love

Ελληνόφωνα χωριά, Ρήγιο Καλαβρίας, Σικελία

10ήμερη οδική εκδρομή  :  1 – 10 Νοεμβρίου 2024

ΛΕΤΣΕ

Κατάνια

 

Συρακούσες

 

1η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΠΑΤΡΑ – ΕΝ ΠΛΩ
Αναχωρούμε από Πειραιά στις 11:00 και από Ομόνοια στις 11:30  και με τις κατάλληλες στάσεις φτάνουμε στην Πάτρα για να πάμε  στο λιμάνι, θα έχουμε χρόνο στο κατάστημα αφορολογήτων και θα επιβιβαστούμε στο πλοίο που θα μας μεταφέρει στο Μπάρι. Αφού τακτοποιηθούμε στις καμπίνες μπορούμε να απολαύσουμε τις ανέσεις του πλοίου, με τις καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Διανυκτέρευση εν πλω

 

2η ΜΕΡΑ:   ΜΠΑΡΙ – ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΛΟ – ΛΕΤΣΕ

Αλμπερομπέλλο


Με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι του Μπάρι αναχωρούμε για την πόλη κόσμημα το ΑΛΜΠΕΡΟΜΠΕΛΛΟ. Η πόλη με τα Τρούλοι. Στην περιοχή της Απουλίας η λέξη trulli (τρούλοι) δεν σημαίνει ότι και στην ελληνική γλώσσα. Η λέξη προέρχεται από την λατινική turrula (μικρός πύργος) και αναφέρεται σε μεσαιωνικές πέτρινες κατασκευές με στρογγυλή περίμετρο και κάτασπρο χρώμα οι οποίες σκεπάζονται από μια λίθινη κωνική στέγη σε γκρι απόχρωση. Το ιστορικό κέντρο της πόλης Alberobello βρίσκεται στην λίστα των μνημείων της ΟΥΝΕΣΚΟ και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Νότια Ιταλία. Κατόπιν αναχώρηση για τον ΤΑΡΑΝΤΑ, αρχαία αποικία των Σπαρτιατών και η μοναδική τους στη «Μεγάλη Ελλάδα», όπου θα επισκεφθούμε  το πανέμορφο ιστορικό κέντρο της πόλεως και στη συνέχεια ελεύθερος χρόνος. Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για ΛΕΤΣΕ όπου θα διανυκτερεύσουμε. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

3η ΜΕΡΑ:   ΣΤΕΡΝΑΤΙΑ – ΚΑΛΗΜΕΡΑ – ΟΤΡΑΝΤΟ – ΚΟΡΙΛΙΑΝΟ – ΚΑΛΛΙΠΟΛΗ – ΛΕΤΣΕ
Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για  την Καλλίπολη. Το όνομα της φωνάζει Ελλάδα, σημαίνει καλή πόλη. Την ονομάζουν και μαργαριτάρι του Ιονίου που σαγηνεύει με τους αρχιτεκτονικούς του θησαυρούς. Ή σημερινή πόλη μεγάλωσε και δίνει δύο μορφές διαφορετικές. Την παλιά και οχυρωμένη με τα βυζαντινά μοναστήρια πού θυμίζουν πώς ήταν έδρα επισκοπική και ανήκε στην Κωνσταντινούπολη και ακόμα πώς κράτησε την ορθοδοξία μέχρι το 1513. Και την μοντέρνα πόλη (Borgo), κοντά στη γέφυρα της παλιάς που κατασκευάστηκε τον 16ο αι. με νέο ρυθμό στα κτίρια της. Εκείνο όμως πού αξιοποιεί το Ελληνικό όνομα της και πραγματικά είναι άξιο να θαυμάσεις είναι ή Ελληνική βρύση, πού θεωρείται η πιο παλιά βρύση της Ιταλίας. Ή βρύση διακοσμείται με τρία ανάγλυφα τα οποία θα δούμε και θα εξηγήσουμε. Θα επισκεφτούμε το ιστορικό κέντρο και ανάμεσα στα άλλα θα επισκεφτούμε και τον αυστηρό αλλά πολύ όμορφο Ναό της Αγίας Αγάθης.  Επόμενος σταθμός μας η Στερνατία. Εκεί οι κάτοικοι αποκαλούν το χωριό τους με το παλιό του όνομα, ΧΩΡΑ. Επίσης η διάλεκτος GRIKO μιλιέται από τις παλιές αλλά και από τις νεώτερες γενιές. Εκεί εκτός από τις γνωστές στέρνες το υπόγειο ελαιοτριβείο κλπ, θα δούμε πινακίδες στα Ελληνικά , όπως ένα μανάβικο, η όαση των φρούτων, καφενείο, η Πλατέα του Καφέ κλπ. Ανάλογα με την ώρα μπορεί να βρούμε τον πρόεδρο ( εφ όσον είναι εκεί) να μιλήσουμε. Συνεχίζουμε να γνωρίσουμε ένα ακόμα χωριό το ΚΑΛΗΜΕΡΑ. Στον Δημοτικό κήπο υπάρχει μία επιτύμβια στήλη, δώρο του Δήμου Αθηναίων, που γράφει ” ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΞΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ”. Εκτός από τις Ελληνικές ταμπέλες στα μαγαζιά υπάρχουν και δρόμοι, όπως οδός Αθηνάς, οδός Κωνσταντινούπολης κλπ. Θα περάσουμε από το Μαρτάνο και θα καταλήξουμε στο πολύ γνωστό λιμάνι (και Καστρούπολη) του Οτράντο (Αρχαία Υδρούντα).

Ότραντο με το Αραγονικό κάστρο στο κέντρο της πόλης

Οι Έλληνες πού βγήκαν εκεί είκοσι πέντε αιώνες πριν, έκτισαν στις εκβολές του ποταμού Υδρία, την Υδρούντα. Θα επισκεφθούμε Παναγία Των Μαρτύρων. Στο εσωτερικό της σώζεται το μεγαλύτερο ψηφιδωτό δάπεδο της Ευρώπης (το δένδρο της ζωής) αλλά και την υπόγεια στέρνα  πιστό αντίγραφο της στέρνας της Κων/πολης με τις 68 κολόνες ρωμαϊκές πάνω σε βάσεις Ελληνικές με βυζαντινά κιονόκρανα σε όλους τους ρυθμούς Ιωνικό, Δωρικό, Κορινθιακό, ενωμένους με Ρωμαϊκό, Βυζαντινό και Άπουλιέζικο. Εκεί μπορούμε να γευματίσουμε στα ωραία παραλιακά ταβερνάκια. Αργότερα θα πάμε να γνωρίσουμε το καταπληκτικό  CORIGLIANO (και εδώ θα ακούσουμε πολλά Ελληνικά) με το καταπληκτικό κάστρο του, την πλατεία και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, την Αψίδα Λουκέτι του 1497. Μετά το πανέμορφο Κοριλιάνο επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας. Ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση δείπνο και  Διανυκτέρευση.

Οι πολεμιστές του Riatse

 

 

4η ΜΕΡΑ:      ΛΕΤΣΕ – ΡΗΓΙΟ ( REGGIO CALABRIA )                                                                                                        Αναχώρηση από τo  Λέτσε για το Ρέτζιο της Καλαβρίας ( Reggio Calabria ). Η μοντέρνα όψη της πόλης οφείλεται στο σεισμό του 1908 και το επακόλουθο τσουνάμι που κατέστρεψαν τα περισσότερα ιστορικά κτήρια, ωστόσο το λαμπερό παρελθόν της ζωντανεύει στους χώρους του Museo Arcaelogico Nationale Reggio Calabria, ένα από τα σημαντικότερα της Ιταλίας, όπου ξεχωρίζουν ως κορυφαία εκθέματα οι «Οι πολεμιστές του Riace». Ένας ακόμη μάρτυρας του παρελθόντος, του φρούριο-σύμβολο της πόλης, που αποκαταστάθηκε μετά τις ζημιές από το σεισμό, είναι το Κάστρο των Αραγονέζων, με τους δύο σωζόμενους πύργους του να επιβλέπουν την πόλη και τους χώρους του να φιλοξενούν τακτικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Στις 15 αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης, τα έργα τέχνης καλύπτουν την περίοδο από τον 15ο στον 20ο αιώνα, ενώ ο Καθεδρικός ναός του Reggio αποτελεί μία από της μεγαλύτερες εκκλησίες της Καλαβρίας. Θα κλείσουμε την επίσκεψή μας με μια ρομαντική βόλτα το σούρουπο κατά μήκος της εντυπωσιακής παραθαλάσσιας περατζάδας Lungomare Falcomatà με την υπέροχη θέα στο Στενό της Μεσσήνης. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.                                                                                                                                                                      

Παλέρμο

5η ΜΕΡΑ : ΜΕΣΙΝΑ – ΚΕΦΑΛΟΥ – ΠΑΛΕΡΜΟ.                                                                                                                Αναχώρηση, μετά το πρωινό, για το λιμάνι Βίλλα Σαν Τζοβάνι απ’ όπου θα πάρουμε το καράβι για την Σικελία και πιο συγκεκριμένα, την Μεσίνα. Η πόλη –  λιμάνι ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους τον 8ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με την παράδοση, το αρχικό όνομα της πόλης Ζάγκλη οφειλόταν στο σχήμα του κόλπου στον οποίο ήταν χτισμένη, καθώς ζάγκλον στα αρχαία ελληνικά σημαίνει δρεπάνι. Πριν φύγουμε λοιπόν για την Κεφαλού, τον επόμενο προορισμό της ημέρας, θα κάνουμε μια βόλτα γιατί αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Κρήνη του Ωρίωνα με τις σκαλιστές επιγραφές και το σιντριβάνι του Ποσειδώνα, με το άγαλμα του θεού της θάλασσας. Ακόμη, τον νορμανδικό καθεδρικό του 12ου αιώνα, με τη γοτθική πύλη και το αστρονομικό ρολόι στον καμπαναριό που αποτελεί το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της πόλης. Μια βόλτα στην κεντρική πλατεία Cairoli με την χαρακτηριστική αλμυρή λεμονάδα και αραντσίνο, τις παραδοσιακές γεμιστές κροκέτες ρυζιού και αναχώρηση για την Κεφαλού. Η λέξη γραφικά δεν απεικονίζει την πραγματική εικόνα για τα σοκάκια της Κεφαλού. Πέτρινα σοκάκια από τον 5οαιώνα π.Χ. σε κάνουν να θέλεις να περιπλανηθείς σε όλη τη παλιά πόλη. Περπατώντας θα ανακαλύψεις  αρχαία μνημεία και ναούς, Σικελούς να παίζουν κιθάρα μέσα στα μαγαζιά τους και νεοκλασικά σπίτια με τις παραδοσιακές μπουγάδες στα μπαλκόνια. Και το κερασάκι στην τούρτα, όλα τα στενά δρομάκια καταλήγουν στη θάλασσα  !                Μην ξεχάσουμε τον καθεδρικό ναό ” Duomo di Cefalu ” και την γραφική εκκλησία με υπέροχο μπαρόκ στυλ, μέσα στην Piazza Giovani, του Αγίου Στεφάνου. Αναχώρηση για τον προορισμό διανυκτέρευσης, το Παλέρμο. Ανάβαση στο λόφο του Μονρεάλε, όπου δεσπόζει επιβλητικός , με 2200 κιλά καθαρού χρυσού, ο Καθεδρικός (6.000 τ.μ.) με παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά, τέχνης Βυζαντίου. Πίσω στο Παλέρμο, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ : Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ

6η ΜΕΡΑ: ΑΚΡΑΓΑΝΤΑΣ – ΚΑΤΑΝΙΑ
Πρωινό και επίσκεψη στη Μητρόπολη Ανάληψης της Παναγίας, το Παλάτι –έδρα Νορμανδών βασιλέων    (πλέον Κοινοβούλιο), την Πιάτσα Πρετόρια με το «Σιντριβάνι της Ντροπής» και το μέγαρο της Γερουσίας, το ναό Μαρτοράνα βυζαντινού διακόσμου, την όπερα Μάσιμο (μεγαλύτερη της χώρας) με τους αμαξάδες της, την πλατεία με το Πολυθέαμα Γαριβάλδη, το Πραιτοριανό Μέγαρο, το βοτανικό κήπο, τους τάφους των Ανάκτων, το δημαρχείο, τις εκκλησίες του Σαν Κατάλντο, τις γωνίες της Κόζα Νόστρα κλπ. Τσάρκα πεζή στα ενδότερα της αγοράς, όπου μυρωδιές, χρώματα, μεζέδες κι εμπορεύματα μας τρελαίνουν πραγματικά με την ποιότητα, τη φτήνια και την ποικιλία τους.

Αναχωρούμε από το Παλέρμο και αφιερωνόμαστε ολόψυχα στην κοντινή μας Κοιλάδα των Ναών, αξονική της «ωραιότερης πόλης των θνητών» , όπως ονόμασε την δωρική πρόγονο του Αγκριτζέντο ο Πίνδαρος. Ο κλεινός Ακράγας, του οποίου η χλιδή ήταν παροιμιώδης, ήταν η πόλη με τους περισσότερους ναούς της Κλασικής εποχής. Για τους Ακραγαντίνους, έλεγε ο συμπολίτης τους Εμπεδοκλής ότι «απολαμβάνουν τη ζωή σα να πρόκειται να πεθάνουν την επομένη και κτίζουν σα να πρόκειται να ζήσουν αιώνια». Εκεί ορθώνεται κι ένας από τους τρεις καλύτερα διατηρημένους ναούς του αρχαίου ελληνικού κόσμου (ναός «της Ομόνοιας»
γύρω στα 430-420 π.Χ.), κτίσμα που σώθηκε χάρη στον Ά. Γρηγόριο του Ακράγαντα, ο οποίος τον μετέτρεψε σε χριστιανική εκκλησία, ενώ λίγο πιο πέρα κείτεται σε ερείπια ο μεγαλύτερος δωρικός ναός της αρχαιότητας με έναν πεσμένο Άτλαντα ανάμεσα στους δόμους του κολοσσιαίου κτίσματος. Κατόπιν επιθεωρούμε αξιοθέατα στη Γέλα, όπως ακρόπολη, λουτρά, ναούς και μουσεία. Ιδρύθηκε με τον 2 ο ελληνικό αποικισμό τον 7 ο αι. π.Χ. από Ρόδιους & Κρήτες, στο μυχό προνομιακού κόλπου, ενώ σήμερα διακρίνεται για τη γεωργία και τη βιομηχανία της. Με το δειλινό καταλήγουμε στην Κατάνια. Χαλάρωση στο ξενοδοχείο, δείπνο & διανυκτέρευση.

Ορτιγία

7η ΜΕΡΑ: ΣΥΡΑΚΟΥΣΕΣ                                                                                                                                                    Ημερήσια εκδρομή στην πόλη Συρακούσες. Στην ανατολική πλευρά της Σικελίας και στις ακτές του Ιονίου πελάγους, η πόλη των Συρακουσών έχει ιστορία σχεδόν 3.000 ετών και έχει εξελιχθεί προσφάτως σε έναν αρκετά δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό. Οι πρώτοι κάτοικοί της προέρχονταν από την Αρχαία Κόρινθο, ενώ αποτελούσε μία πανίσχυρη πόλη-κράτος και υπολογίσιμη ναυτική δύναμη. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που θα συναντήσουμε στην ευρύτερη περιοχή πολλά αρχαιοελληνική αλλά και ρωμαϊκά ευρήματα, ερείπια και ναούς, που συνυπάρχουν με κομψά ξενοδοχεία, αξιόλογα εστιατόρια, μεσαιωνικά κάστρα, όμορφες παραλίες και μπόλικα ακόμη σημεία ενδιαφέροντος. Περνώντας μάλιστα τη γέφυρα Umbertino (που συνδέει με την ηπειρωτική χώρα) θα βρεθούμε στο νησάκι της Ορτυγίας, όπου σύμφωνα με τον Όμηρο και την Οδύσσεια η Καλυψώ κρατούσε φυλακισμένο τον μυθικό βασιλιά της Ιθάκης. Εκεί υπάρχουν μεταξύ άλλων ο καθεδρικός ναός των Συρακουσών αλλά και οι  αρχαιοελληνικοί ναοί της Αθηνάς, του Δία και του Απόλλωνα, καθώς και το Museo Regionale d’Arte Medievale σε ένα παλάτι του 13ου αιώνα. Στην Ορτυγία λειτουργεί ακόμη και μία υπέροχη τοπική αγορά από τους πάγκους της οποίας μπορείς να γευτείς φρέσκα θαλασσινά αλλά και τις ντόπιες σπεσιαλιτέ arancini (παναρισμένες κροκέτες ρυζιού) και canoli (το γνωστό μακρόστενο επιδόρπιο με φύλλα ζύμης, ρικότα και γλυκιά κρέμα).          Όπως καταλαβαίνετε, μια μέρα στις Συρακούσες επιβάλλεται…                                                                                                                                                                  Επιστροφή το απόγευμα στην Κατάνια όπου θα απολαύσουμε βραδινή βόλτα και θα έχουμε την ευκαιρία να δειπνήσουμε στα τοπικά γαστρονομικά στέκια της παλιάς πόλης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

Ταορμίνα

8η ΜΕΡΑ: ΑΙΤΝΑ – ΤΑΟΡΜΙΝΑ – ΚΟΖΕΝΤΣΑ                                                                                                            Η Αίτνα κυριαρχεί στο τοπίο της Σικελίας. Η αγέραστη σιλουέτα του καπνισμένου ηφαιστείου αποτελεί σταθερά σύμβολο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος του νησιού. Είναι το δεύτερο πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη φυσικά μια επίσκεψη. Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας προς την “κοµψή γωνιά της Σικελίας”, την Ταορμίνα.

Θεαµατικά σκαρφαλωµένη στην πλαγιά του Monte Tauro, σε µια από τις γραφικότερες τοποθεσίες του νησιού, µε υπέροχη θέα στη βραχώδη ακτογραµµή και τη γαλαζοπράσινη θάλασσα του Ιονίου, έντονο το αρχαιοελληνικό στοιχείο και µια αριστοκρατική ατµόσφαιρα ! Η ιστορία της ανάγεται στον 4ο αιώνα π.Χ., όταν και ιδρύθηκε, και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αφού γνώρισε μεγάλη ακµή µε τους Έλληνες και τους Ρωµαίους.                          Εδώ θα ξεχάσετε το αυτοκίνητο, αφού όλη η πόλη είναι πεζοδροµηµένη! Το κορυφαίο αξιοθέατο της Taormina είναι το Teatro Greco, το φηµισµένο Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα, το οποίο δεσπόζει σε µια πανέµορφη τοποθεσία µόλις 600 µ. από το κέντρο, ανάµεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, µε το όρος Αίτνα να διαφαίνεται στον ορίζοντα. Φυσικά, δεν µπορεί να λείπει µια βόλτα στην Corso Umberto, τον πιο κεντρικό πεζόδροµο της Taormina, που βρίθει από ένα εντυπωσιακό «πάντρεµα» των πιο κοµψών και πολυτελών boutiques και αναγεννησιακών παλατιών και σφύζει καθηµερινά από ζωή! Στην Piazza IX Aprile για να ρεµβάσετε την πανοραµική θέα στην Αίτνα και στην ακτή και να επισκεφθείτε τον ροκοκό ναό του San Giuseppe, που δεσπόζει στην πλατεία και πραγµατικά θα σας αφήσει µε το στόµα ανοιχτό! Συνεχίζοντας προς τα δυτικά, θα αντικρίσετε τον Torre dell’Orologio (Πύργο του Ρολογιού), µε ιστορία που ανάγεται στο 12ο αιώνα και θα καταλήξετε στην Borgo Medievale, την παλαιότερη συνοικία της πόλης, και την Piazza del Duomo, µε τον Καθεδρικό Ναό του 13ου αιώνα και το χαρακτηριστικό περίτεχνο µπαρόκ σιντριβάνι! Κατά µήκος της Corso Umberto θα θαυµάσετε και τα παλάτια που απεικονίζουν µε τον καλύτερο τρόπο την επιρροή της Αναγέννησης, όπως το Palazzo Duca di Santo Stefano, το Palazzo Corvaja και το Palazzo Ciampoli.

Χορτασμένοι από τις εικόνες και την ομορφιά αυτής της μοναδικής Κωμόπολης της Σικελίας, θα αναχωρήσουμε για την Μεσίνα όπου θα επιβιβαστούμε στο καράβι για το Ρίγιο και απ’ εκεί στην Κοζέντσα όπου θα τακτοποιηθούμε στο ξενοδοχείο μας, δείπνο & διανυκτέρευση.

Ματέρα

9η ΜΕΡΑ: ΜΑΤΕΡΑ – ΜΠΑΡΙ                                                                                                                                                  Πρωινή αναχώρηση απο την Κοζέντσα για  την πανάρχαια πόλη που πρωταγωνίστησε στις ταινίες για την ζωή του Χριστού. H κάποτε, «ντροπή της Ιταλίας», είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός, ΜΑΤΕΡΑ. Σε τουλάχιστον δύο κινηματογραφικές ταινίες , δηλαδή στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι, και τα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον, η «Ιερουσαλήμ» της εποχής της ρωμαϊκής κατάκτησης πρωταγωνιστεί. Aυτό γιατί τα Sassi της Ματέρα,τα σπίτια σπηλιές στα οποία έχουν ιστορία από την προϊστορική περίοδο δημιουργούν το κατάλληλο τοπίο για να αναπαρασταθεί ο τόπος όπου εξελίσσονται τα πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας. Η Mατέρα είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το 2019 ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ενώ σχετικά πρόσφατα «πρωταγωνίστησε» και σε μια άλλη μεγάλη ταινία του Χόλιγουντ. Την τελευταία ταινία της σειράς Τζέιμς Μποντ.  Αναχώρηση για το Μπάρι, επιβίβαση στο καράβι και διανυκτέρευση εν πλω.

10η ΜΕΡΑ: ΑΘΗΝΑ                                                                                                                                                                                                                                     

Άφιξη το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, επιβίβαση το πούλμαν και επιστροφή στην Αθήνα με ενδιάμεση στάση στο Ισθμό για σουβλάκια φυσικά…..

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 1000,00 ευρώ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟΚΛΙΝΟΥ : 240,00 ευρώ.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

·         7 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 3 & 4 **** στους προορισμούς του προγράμματος

·         7 πρωινά σε μπουφέ και 6 βραδινά γεύματα ( μενού 3ων πιάτων )

·         2 διανυκτερεύσεις στις διαδρομές των καραβιών Πάτρα – Μπάρι – Πάτρα σε 4κλινες καμπίνες εσωτερικές.

·         Εισιτήρια καραβιού για τις διαδρομές Βίλλα Σαν Τζοβάνι – Μεσίνα – Βίλλα Σαν Τζοβάνι

·         Συνοδός – Αρχηγός καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

·         Πολυτελές πούλμαν του γραφείου μας.

·         Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης.

·         Φ.Π.Α.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

·         Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

·         2 δείπνα σε Παλέρμο & Κατάνια για να έχετε την ευκαιρία να δειπνήσετε στις τοπικές αγορές

·         Ότι δεν αναγράφεται ρητά στο πρόγραμμα.

Καλέστε μας στα: 2106910432 - 2106926418 - 6932766775 (viber, whatsapp)
This is default text for notification bar