ΧΙΟΣ 2024 !!! 12 – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 – 6ήμερη εκδρομή

Spread the love

ΧΙΟΣ 2024

12 – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ !

 

12/9ου Πέμπτη : Εν πλώ

 

13/9ου Παρασκευή : ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ – ΒΟΛΙΣΣΟΣ – ΠΥΤΙΟΣ – ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ – ΛΑΓΚΑΔΑ

Πρωινή άφιξη στο λιμάνι της Χίου και επιβίβαση στο πούλμαν μας για το ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενήσει  στο ταξίδι μας. Ξεκούραση και μετά το πρωινό μας αναχώρηση για το πρόγραμμα της ημέρας που είναι αφιερωμένη στο βόρειο κομμάτι του νησιού, με την απαράμιλλη άγρια ομορφιά της Αμανής , την πυκνή βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, τα καστροχώρια και τις  μαγευτικές παραλίες της δυτικής Χίου. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο Χώρας –Βολισσού και ανεβαίνοντας το οροπέδιο του Αίπους με την πανοραμική θέα στην πόλη και τις μικρασιατικές ακτές , φθάνουμε στο γραφικό χωριουδάκι της Κατάβασης , τον τόπο όπου ασκήτεψε η Αγία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα.   Κατόπιν, αναχώρηση για το Ιερό Μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας,

ΑΓΙΑ ΜΑΡΚΕΛΛΑ, ΒΟΛΙΣΣΟΣ.

προστάτιδας του νησιού .  Προσκύνημα και προαιρετική επίσκεψη στον τόπο που μαρτύρησε η Αγία (1.500 μ. Χ.)  στην άκρη της παραλίας και από τον οποίο αναβλύζει ιαματικό νερό ( γνωστό και ως Αγίασμα).

Επόμενος μας σταθμός είναι η Βολισσός, το κεφαλοχώρι της βορειοδυτικής Χίου. Πρόκειται για ένα τόπο με  πλούσια ιστορία από τα αρχαία χρόνια, που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα σε μία από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες στις πανέμορφες παραλίες

( Μαγεμένα, Λευκάθια, Λήμνος και Λιμνιά) του δρόμου που συνδέει τη Βολισσό με το προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας.

Στη συνέχεια αναχώρηση για το Πυτιός, ένα από τα σπουδαιότερα χωριά της βόρειας Χίου με μεσαιωνικό χαρακτήρα, χτισμένο όπως τα νότια χωριά του νησιού.

ΠΥΤΙΟΣ ΧΙΟΥ

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ !

Συνεχίζουμε για τα Καρδάμυλα, την αρχαία Καρδαμύλη όπως αναφέρει ο Θουκυδίδης. Από το χωριό αυτό κατάγονται πολλοί από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της Ελλάδας ενώ σημαντικά μεγάλος αριθμός των κατοίκων είναι ναυτικοί. Τελευταίος σταθμός μας είναι η Λαγκάδα, χτισμένη σε ένα πλατύ και εύφορο λαγκάδι , που καταλήγει στη θάλασσα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψαροχώρι και σημαντικό ναυτότοπο , με μία πολύ γραφική παραλία κατά μήκος της οποίας υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες που προσφέρουν φρέσκο ψάρι και ντόπιους μεζέδες. Ελεύθερος χρόνος και επιστροφή στην πόλης της Χίου.

 

14/9ου Σάββατο : ΠΥΡΓΙ – ΜΕΣΤΑ – ΕΜΠΟΡΙΟΣ – ΑΡΜΟΛΙΑ

Περιήγηση στη Νότια Χίο, στα λεγόμενα Μαστιχοχώρια. Πρόκειται για καστροχώρια με στενά δαιδαλώδη εσωτερικά σοκάκια, βυζαντινές εκκλησίες, παρθένες παραλίες και τη λεπτή ευωδιά της μαστίχας. Ξεκινώντας από την πόλη της Χίου, πρώτος μας σταθμός είναι το Πυργί,

ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ. ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ !

το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά χωριά του νησιού και ίσως το πιο ενδιαφέρον από πλευράς λαογραφίας και ανωνύμου αρχιτεκτονικής. Περιήγηση στα στενά σοκάκια του, όπου κυριαρχεί η αρχιτεκτονική των σπιτιών του με την πυραμοειδή στέγη ,την «τραβάκα», και τη ζωγραφική στους εξωτερικούς τοίχους, τα λεγόμενα «Ξυστά».

Στη συνέχεια, προαιρετική επίσκεψη στο Σπήλαιο των Ολύμπων, το οποίο διαθέτει ένα πλούσιο και εντυπωσιακό σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο, που το κατατάσσει ανάμεσα στα πιο αξιόλογα και όμορφα σπήλαια της Ελλάδας.

Επόμενος σταθμός μας είναι το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών,

ΜΕΣΤΑ ΧΙΟΥ.

το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο και αποτελεί έναν από τους πλέον καλοδιατηρημένους οχυρούς οικισμούς της Γενουοκρατίας. Επίσκεψη τις δύο σημαντικότερες εκκλησίες του χωριού, το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην κεντρική πλατεία, αλλά και την εκκλησία του Παλιού Ταξιάρχη, με το περίφημο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ελεύθερος χρόνος στην κεντρική πλατεία και  αναχώρηση για τον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμπορειού. Η παραλία του , «τα Μαύρα βόλια», είναι μοναδική  χάρη στα ολόμαυρα βότσαλα, που προσδίδουν στη θάλασσα βαθύ σκούρο χρώμα.  Αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό  συνδέεται με το σβησμένο ηφαίστειο Ψαρώνας, μία έκρηξή του οποίου είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί με ηφαιστειακή λάβα η παράπλευρη προς τον Εμπορειό ακρογιαλιά..

Κατόπιν, επίσκεψη στο μουσείο της Μαστίχας, όπου μπορείτε να ανακαλύψετε την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας και να έρθετε σε επαφή με το φυτό στη φάση της καλλιέργειας του.

Τελευταίος σταθμός είναι ο οικισμός των Αρμολίων , οι κάτοικοι του οποίου είναι δεξιοτέχνες στην κατασκευή και κόσμηση πήλινων αντικειμένων. Εδώ μπορείτε είτε να επισκεφθείτε τα καταστήματα, στα οποία εκτίθενται και πωλούνται σταμνιά, βάζα, κύπελλα και διακοσμητικά είδη, χαρακτηριστικά δείγματα της παράδοση στην κεραμοπλαστικής , οι αρχές της οποίας χάνονται μέσα στους αιώνες.

Το απόγευμα επιστροφή στην πόλη της Χίου.

 

15/9ου Κυριακή : ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ( προαιρετική )

ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ .

Ανατολικά της Χίου, μόλις 1 ώρα από το λιμάνι του νησιού και απέναντι από τη Λαγκάδα, βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών.  Η πρώτη εικόνα , φθάνοντας στο λιμάνι του κεντρικού νησιού, είναι το όμορφο χωριό της Αιγνούσσας, αμφιθεατρικά χτισμένο σε απότομο λόφο. Ανεπιτήδευτη, γαλήνια και αυθεντική προσκαλεί τον επισκέπτη να περιπλανηθεί στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και να θαυμάσει τα πολυτελή παραδοσιακά αρχοντικά, καθώς από το νησί κατάγονται πολλές εφοπλιστικές οικογένειες. Μπαίνοντας στο γραφικό λιμανάκι, σας καλωσορίζει η χάλκινη γοργόνα, με το στέμμα και το ιστιοφόρο στο αριστερό της χέρι, σήμα κατατεθέν που χαρακτηρίζει τη ναυτική παράδοση του νησιού, ενώ περπατώντας στην πλατεία Ναυτοσύνης, συναντάτε το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη, το πρώτο άγαλμα στην Ελλάδα, που αφιερώθηκε στους απολεσθέντες ναυτικούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολλές εκκλησίες και τα εξωκλήσια του νησιού. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει ο Ι. Ναός  του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί το καμάρι του νησιού και το υπέροχο μοναστήρι του Ευαγγελισμού. Οι θρησκευτικές τοιχογραφίες που κοσμούν το μοναστήρι είναι μοναδικές και είναι έργο του αγιογράφου Φώτη Κόντογλου.  Αξίζει να επισκεφθείτε επίσης το εντυπωσιακό Ναυτικό Μουσείο, ανάμεσα στα εκθέματα του οποίου περιλαμβάνονται ομοιώματα  πλοίων ( τα περισσότερα από τα οποία κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους στην Αγγλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων), ναυτικά όργανα, εργαλεία καραβομαραγκών, παλιές φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής συλλογή όπλων του 18ου και 19ου αιώνα καθώς επίσης και σκεύη από τη Γεωμετρική Εποχή.                                                                                                                                                                                                                                                                                    Το μοναδικό τοπίο της γαλήνης και της φυσικής ομορφιάς συμπληρώνεται από τις πεντακάθαρες βοτσαλωτές ή αμμουδερές παραλίες που βρίσκονται περιμετρικά του νησιού και την καθαρή καταγάλανη θάλασσα που το αγκαλιάζει. Στο νησί υπάρχουν αρκετά εστιατόρια με φρέσκα θαλασσινά και παραδοσιακούς μεζέδες  για να γευματίσετε.

 

16/9ου Δευτέρα : ΝΕΑ ΜΟΝΗ – ΑΝΑΒΑΤΟΣ – ΑΥΓΩΝΥΜΑ – ΛΙΘΙ

Ξεκινάμε από την πόλη της Χίου με κατεύθυνση προς τα δυτικά για να επισκεφθούμε μερικά από τα πιο σημαντικά δείγματα της βυζαντινής, μεσαιωνικής και μοναστικής παράδοσης του νησιού . Πρώτος μας σταθμός είναι η Νέα Μονή, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο του νησιού, υπό την προστασία της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα και διατήρησε ξεχωριστή θέση, τόσο χάρη στην τέχνη της, όσο στην άμεση σχέση της με την Κωνσταντινούπολη και την αυτοκρατορική αυλή. Επόμενος σταθμός  είναι το μεσαιωνικό χωριό του Ανάβατου,

ΑΝΑΒΑΤΟΣ, Ο ΜΥΣΤΡΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

γνωστό και ως «ο Μυστράς του Αιγαίου». Ένα ολόκληρο χωριό βρίσκεται σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου, στην άκρη του γκρεμού. Κατόπιν, επίσκεψη στον πολύ καλά διατηρημένο μεσαιωνικό οικισμό των Αυγωνύμων, με τα ψηλά πέτρινα σπίτια, τα στενά σοκάκια και την εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Αξίζει να συνεχίσετε τη διαδρομή και κατηφορίζοντας προς τα δυτικά και τον παραλιακό δρόμο με τις πανέμορφες ακτές, να φθάσετε στην παραλία του Λιθιού, μία μεγάλη αμμουδιά που απλώνεται μπροστά στον ομώνυμο όρμο. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τη δροσιά της ήρεμης θάλασσας, καθώς επίσης και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα σε μία από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες, όπου μπορείτε να γευματίσετε, αντί του γεύματος στα Αυγώνυμα. Το απόγευμα επιστροφή στο κέντρο της πόλης.

 

 

17/9ου Τρίτη : ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ

Περιήγηση σε μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χώρας( όπως λέγεται στα περισσότερα νησιά η πρωτεύουσα) και των περιχώρων της. Η ημέρα μας ξεκινάει από τον Κάμπο της Χίου, μία ειδυλλιακή περιοχή, μοναδική στο Αιγαίο, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή. Στον Κάμπο θα πάρετε μία ιδέα από το ένδοξο παρελθόν του νησιού , που περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές του 16ου και 17ου αιώνα.

ΚΑΜΠΟΣ ΧΙΟΥ

Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε τα κτίσματα των γενουατών αρχόντων, βυζαντινών τιτλούχων και ντόπιων πλουσίων εμπόρων στην περίοδο περίπου 5 αιώνων έως το 1822. Στην περιοχή υπάρχουν 38 βυζαντινές εκκλησίες και 64 αρχοντικά που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το υπουργείο πολιτισμού. Επίσκεψη στο Μουσείο Citrus,  που με φόντο μια γνήσια χιώτικη ιστορία συστηματικής καλλιέργειας και εμπορίου από τον 14ο αιώνα. Επόμενος μας σταθμός είναι το Κάστρο, χτισμένο δίπλα στο λιμάνι, που εξακολουθεί να κατοικείται και να αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης ακόμα και σήμερα. Κατά την περιήγηση μας στα γραφικά στενά σοκάκια, μπορούμε να επισκεφθούμε το αναπαλαιωμένο Παλατάκι Ιουστινιάνι, διοικητικό μέγαρο των Γενουατών, που σήμερα στεγάζει Μουσείο με θησαυρούς από Βυζαντινές εκκλησίες, παλαιοχριστιανικά ψηφιδωτά και βυζαντινές τοιχογραφίες. Στη συνέχεια, προσκύνημα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος αρχικά βυζαντινός, μετατράπηκε αργότερα σε Ρωμαιοκαθολικό και αυτός με τη σειρά του σε μουσουλμανικό τέμενος. Στη συνέχεια, περπατώντας τον ιστορικό εμπορικό δρόμο της Χίου, την Απλωταριά, φθάνουμε στη Βιβλιοθήκη Κοραή, μία από τις μεγαλύτερες και πιο αξιόλογες στην Ελλάδα. Εδώ  φιλοξενείται  και το Εθνικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργέντη, με μία εξαιρετική αντιπροσωπευτική συλλογή από τοπικές ενδυμασίες και πολλά κεντήματα, υφαντά, τοιχογραφίες, ξυλόγλυπτα σκεύη και εργαλεία, καθώς επίσης  και ιστορικούς πίνακες από την ιδιωτική συλλογή της οικογένειας Αργέντη.                                                                                                          Κατόπιν, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για το Βροντάδο,

ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ, ΒΡΟΝΤΑΔΟ ΧΙΟΥ

ένα αγαπημένο προορισμό αναψυχής των ντόπιων αλλά και των επισκεπτών. Εδώ, θα επισκεφθούμε  τη Δασκαλόπετρα, όπου σε ένα ύψωμα με θέα τη θάλασσα  βρίσκεται  ένας μεγάλος πέτρινος όγκος, τον οποίο άλλοι συνέδεσαν με τον Όμηρο, και άλλοι με βωμό ειδωλολατρικού θεού, καθώς οι αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν τα χαρακτηριστικά ενός μονολιθικού αγάλματος -ναΐσκου της θεάς Κυβέλης που λατρευόταν ως Μεγάλη Μητέρα στην αρχαία Χίο. Σύμφωνα με την τοπική  παράδοση όμως είναι ο τόπος, όπου ο Όμηρος δίδασκε τα αθάνατα Έπη του , δίνοντας έτσι το όνομα Δασκαλόπετρα” ή “Πέτρα του Ομήρου στη γύρω περιοχή.                                                            Επιστροφή στην χώρα του νησιού και επιβίβαση στο καράβι για την επιστροφή μας στον Πειραιά και την Αθήνα. Διανυκτέρευση εν πλω.

18/9ου Τετάρτη : ΑΘΗΝΑ

Πρωινή άφιξη του καραβιού στο λιμάνι του Πειραιά, επιβίβαση στο πούλμαν και επιστροφή στα σπίτια μας.

 

ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : 480,00 ευρώ

Διαφορά μονόκλινου :         100,00 ευρώ.

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

  • (2) διανυκτερεύσεις σε καμπίνες 4κλινες εσωτερικές στις διαδρομές Πειραιάς – Χίος – Πειραιάς.
  • (4) διανυκτερεύσεις με ημιδιατροφή ( πρωινό & δείπνο σε μπουφέ ) στο ξενοδοχείο

GOLDEN BEACH 4**** στην παραλία του Καρφά.

  • Περιηγήσεις όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα με πούλμαν της εταιρείας μας.
  • Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ :

  • Είσοδοι σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
  • Το καΐκι που εκτελεί την ημερήσια εκδρομή στις Οινούσες.
  • Ότι δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΗΣΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΗΝ  ΣΜΥΡΝΗ ( ΤΟΥΡΚΙΑ ). ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΟ.

Καλέστε μας στα: 2106910432 - 2106926418 - 6932766775 (viber, whatsapp)
This is default text for notification bar